MISTIČNA BAŠTINA I BOGATA KULTURA SJEVERNE HRVATSKE

Iako su neke lokacije već dobro poznate, postoje još brojni skriveni dragulji koje posjetitelji tek trebaju otkriti. Što ćete uključiti u vaš plan putovanja?

Stari grad Čakovec, najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u Međimurju, isprva se spominje kao drvena kurija u drugoj polovici 13. stoljeća. Najistaknutija obitelj Zrinski vladala je Čakovcem pet generacija i pretvorila ovaj dvorac u snažnu nizinsku renesansnu tvrđavu. Spomenik ispred dvorca podignut je u znak sjećanja na poznati Zrinsko-frankopanski ustanak iz 1670. Unutar Starog grada djeluje muzej, otvoren od 1954. godine.

Isplanirajte svoj posjet!

Dvorac Feštetić nalazi se u Pribislavcu kod Čakovca. Smješten na malom brežuljku s kojeg dominira okolicom, dvorac je stoljećima bio prepoznatljiv simbol Pribislavca i jedan je od rijetkih primjera dobro očuvane međimurske feudalne arhitekture. Iako se dvorac prvi put spominje sredinom 18. stoljeća, današnji izgled dobiva 1870. godine.

Isplanirajte svoj posjet!

Ono što Varaždin razlikuje od ostalih hrvatskih gradova je izuzetno bogata monumentalna i umjetnička baština sadržana u dobro očuvanoj povijesnoj jezgri. Unutar relativno malog područja gradske jezgre sačuvane su palače, barokne, rokoko i klasicističke kuće i vile te jedna od najstarijih gradskih vijećnica u Europi.

Isplanirajte svoj posjet!

Sveta Barbara slavi se kao zaštitnica kula, rudara, građevinara i osoba u potrebi, a posebno je voljena u ovom brdovitom kraju Natkrižovljana. Do crkve, sagrađena u 18. stoljeću, može se popeti preko 140 stepenica ili s druge strane asfaltiranim, ali ne i manje strmim putem. Međutim, pogled koji će vam se otkriti na zagorska brda i varaždinsku dolinu vrijedit će svakog koraka.

Isplanirajte svoj posjet!

Povijest dvorca Opeke seže gotovo 400 godina u prošlost. Njegovi najpoznatiji vlasnici, obitelj Bombelles, renovirali su ga prije nešto više od stotinjak godina i pretvorili prethodni jednokatni dvorac u pravo monumentalno zadnje. Početkom 1970-ih još se pojavljuju izvještaji o čvrstim zidovima i krovovima zgrada, a bajkoviti dvorac Opeka poslužio je kao set u talijanskom filmu "Privatni poroci, javne vrline". Današnjem ruševnom izgledu dvorca možda nedostaje nekadašnji sjaj, ali zato mistike ima u izobilju!

Isplanirajte svoj posjet!

Najveći dvorac u Hrvatskoj je dvorac Klenovnik, u prošlosti opisan kao hrvatski Versailles. Prema najstarijem natpisu u dvorcu, današnji Klenovnik podignut je 1616. godine s latinskim natpisom u unutarnjem dvorištu koji između ostalog kaže: Neka ovaj dom stoji ponosan dok mrav ne popije more i kornjača ne obiđe svijet.

Isplanirajte svoj posjet!

Mnogima koji posjećuju sjever Hrvatske obavezna je jedna lokacija - dvorac Trakošćan. Smješten na visokom brežuljku usred šume, s pogledom na jezero i park. Interijeri koji se mogu vidjeti u dvorcu autentični su ambijenti druge polovice 19. stoljeća. Trakošćan je više od svih dvoraca Hrvatskog zagorja sačuvao duh koji istinski predočuje život visokog hrvatskog plemstva.

Isplanirajte svoj posjet!

Nalazište krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“ zaštićeno je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj. To je ujedno jedno od najznačajnijih paleoantropoloških nalazišta na svijetu zbog izvanrednog bogatstva nalaza i otkrića najvećeg staništa neandertalaca. Krapinski muzej neandertalaca jedan je od najmodernijih muzeja na svijetu koji svojim interaktivnim sadržajima unosi posjetitelja u novu dimenziju.

Isplanirajte svoj posjet!

Više od 25 godina posvećenog prikupljanja i restauracije starih vozila sažeto je i predstavljeno javnosti na 1100 četvornih metara izložbenog prostora na kojem posjetitelji mogu uroniti u povijest automobila i motociklističke kulture. Izloženo je preko dvadeset automobila i preko šezdeset motocikala. Autobusi, bicikli i drugi predmeti poput starih fotografija, časopisa, knjiga, postera i naprava koji predstavljaju svijet prošlih vremena također su našli svoje mjesto u muzeju.

Isplanirajte svoj posjet!

Dvorac Veliki Tabor jedan je od najznačajnijih kulturno-povijesnih spomenika kontinentalne Hrvatske zbog svoje monumentalne i autentične fortifikacijske arhitekture. Svojim položajem na vrhu Huma Košnićkog, dominirao je Hrvatskim zagorjem više od pola tisućljeća. U dvorcu je sada smješten muzej čije će vas izložbe odvesti na putovanje u prošlost. Najpoznatija legenda o tragičnom životu i smrti Veronike Desinićke neizostavan je dio posjeta Velikom Taboru.

Isplanirajte svoj posjet!

Staro selo Kumrovec najveći je muzej na otvorenom u Hrvatskoj. Uključuje 30 tradicionalnih kuća i drugih objekata tradicionalnog zagorskog domaćinstva. iz kasnog 19. i početka 20. stoljeća. Naravno, najveća atrakcija je rodna kuća Josipa Broza Tita.

Isplanirajte svoj posjet!

Antun Augustinčić poznat je široj javnosti po monumentalnim javnim spomenicima poput "Peace" ("Mir") pored zgrade UN-a u New Yorku i "Spomenik seljačkoj buni i Matiji Gubecu" u Gornjoj Stubici. Također je prepoznat kao majstor intimne plastike, posebno ženskih i dječjih akata i torza, kao i snažnih, psihološki određenih i skulpturalno ekspresivnih portreta.

Isplanirajte svoj posjet!

U baroknom dvorcu iz 18. stoljeća nalazi se Muzej seljačkih buna, osnovan u spomen na veliku seljačku pobunu iz 1573. Muzej prikuplja materijal koji se odnosi na seljačke ustanke, živote plemića i seljaka, te predmete iz kulturne, povijesne i umjetničke baštine Hrvatskog zagorja. Nova stalna izložba, osim seljačke pobune iz 1573. godine, pokazuje razvoj feudalizma na području sjeverozapadne Hrvatske.

Isplanirajte svoj posjet!

Na vrlo malom području, na pola puta starom cestom između Varaždina i Zagreba, tri (polu)ruševna dvorca dijele naziv Bela (i uspješno zbunjuju posjetitelje). Najmlađi u svojoj bijeloj ljepoti privući će poglede s ceste, srednji je skriven na brdu i omeđen ogradom. A ako ste pravi avanturist, prošećite malo planinskim stazama i doći ćete do Puste Bele: najstariji od dvoraca unutar čijih je zidina, legenda kaže, svojedobno potražio utočište i slavni engleski kralj Rikard Lavljeg Srca.

Isplanirajte svoj posjet!

Na području današnjeg grada Varaždinskih Toplica nalazilo se rimsko naselje Aquae Iasae (1-4 st.). Drevni kompleks sastojao se od kupališnog dijela s bazenima i kupališnom bazilikom, foruma okruženog trijemovima, s nadaleko poznatim izvorom termalne ljekovite vode, i kapitola. Prirodni izvor bio je zatvoren velikim bazenom izgrađenim od velikih kamenih blokova, a jedini sličan primjer takvog bazena poznat je u Engleskoj u rimskom naselju Aquae Sulis (Bath).

Isplanirajte svoj posjet!

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice smješten je u prizemlju Starog grada, u središtu grada Varaždinske Toplice. Jedan od najcjenjenijih muzejskih eksponata je nadaleko poznat mramorni kip rimske božice Minerve iz 2. stoljeća nove ere. Muzej brine o arheološkom parku Aquae Iasae i tradicionalnoj kući iz 1801. godine koja se nalazi u centru grada i pretvorena je u etnografsku izložbu.

Isplanirajte svoj posjet!

Rimljani su doselili u područje Ludbrega između 6. i 9. godine poslije Krista i podigli monumentalni građevinski blok Iovia, na važnom čvorištu između gradova Ptuj (Poetovio) i Osijeka (Mursa). S vremenom se s njim razvilo naselje čije je stanovništvo radilo za potrebe rimske vojske. Tradicija urbanog života na ovom mjestu nije umrla i traje do danas, a ludbreške iskopine još uvijek svjedoče o ljepoti rimske arhitekture.

Isplanirajte svoj posjet!

Poznatu školu naivne umjetnosti u Hlebinama pokrenuo je 1930. akademski slikar Krsto Hegedušić, koji je okupljao i podučavao tehnike slikanja na staklu nadarenim seljacima u čijim je slikama prevladavao društveno kritički sadržaj. Galerija je osnovana 1968. godine u Hlebinama i smještena je u namjenski izgrađenoj zgradi kojoj su se tijekom druge polovice 20. stoljeća pridružili novi muzejski sadržaji: Park skulptura galerije Hlebine i Muzejska zbirka Ivana Generalića.

Isplanirajte svoj posjet!

Đurđevačka tvrđava jedinstven je srednjovjekovni utvrđeni objekt, najznačajniji dio kulturne baštine Đurđevca. Utvrda je bila od velikog značaja sredinom 16. stoljeća, u vrijeme osmanskih invazija, što pokazuje nadaleko poznata legenda o "picokima" (pijetlovima). Danas postoji reprezentativna stalna izložba od 160 umjetničkih djela i Interpretacijski centar "Picokijada" koji oduševljava posjetitelje prikazima iz legende o "picokima", predstavljenim kroz fluorescentne svjetlosne crteže i sličnu multimediju.

Isplanirajte svoj posjet!

Copyright © 2020. Visit North Croatia