PRIRODNE LJEPOTE SJEVERNE HRVATSKE

Prirodne ljepote sjeverne Hrvatske ispunjuju radošću! Nema drame u krajoliku, već mirno okruženje prekrasnih brda, rijeka, jezera, polja i šuma.

Rijeka Mura u prošlosti je bila prepoznatljiva po brojnim mlinovima, kojih se u jednom trenutku okretalo čak 90. Ovaj kojeg danas možete posjetiti u selu Žabnik je rekonstrukcija mlina, starih metoda dobivanja brašna i sveukupnog doživljaja iz prošlosti. Šetnica uz rijeku predstavlja prekrasan krajolik uz miris netaknute prirode i ponekom pričom o mlinovima od prije 100 godina. 

Isplanirajte svoj posjet!

Malo međimursko mjesto Badličan, na pola puta između Nedelišća i Štrigove, prava je oaza labirinta! Čak 9 labirinta postavljeno je na više od 8000 četvornih metara šume, svaki s različitom pričom. Postoje tako labirint ljubavi, sreće, uma, tijela, snage, osjećaja, energije, povezanosti, mudrosti i kreativnosti, slobode, transformacije i života i smrti. Što god o tome mislili, šetnja prirodom uz cvrkut ptica može imati samo blagotvoran učinak.

Isplanirajte svoj posjet!

Preloško jezero umjetno je jezero u Međimurskoj županiji koje vas poziva na uživanje u prekrasnom krajoliku i laganoj šetnji uz vodu, jedrenje brodicama, istraživanje prekrasnog svijeta ptica i riba. Ili možete samo sjediti uz vodu, sa šalicom kave ili čaja - treba li išta više?

Isplanirajte svoj posjet!

Rijeka Drava duga je 725 kilometara i povezuje Italiju, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Mađarsku. Izvor rijeke Drave nalazi se u planinskom lancu Dolomiti, u blizini jezera Dobbiacho (Toblač) u Italiji, na 1450 metara nadmorske visine. Drava ima najveći protok u srpnju, kada se ledenjaci tope, te u studenom zbog jesenskih kiša iz širokog alpskog zaleđa.

Isplanirajte svoj posjet!

Pored dvorca Opeka postoji perivoj kakav nije imao ni jedan dvorac u Hrvatskom zagorju. Ono što Opeku čini jedinstvenom i vrijednom je bogatstvo mnogih egzotičnih biljnih vrsta iz cijele sjeverne hemisfere. Zbog svojih vrijednosti, park je danas spomenik vrtne arhitekture. Šetajući njegovim stazama, s povremenim pogledom na ruševan ali ipak romantični dvorac, naći ćete se u sasvim novoj dimenziji ispunjenoj zelenilom i prekrasnim mirisima.

Isplanirajte svoj posjet!

Spilja Vindija jedno je od najvažnijih arheoloških i paleontoloških nalazišta Hrvatske, cijele Europe, pa čak i svijeta. Arheološki sadržaji i izrezi na kostima ulovljenih životinja svjedoče o tome da su ljudi posjećivali Vindiju (ili povremeno boravili u njoj) od srednjeg paleolitika do srednjeg vijeka. Neki od najboljih ostataka neandertalaca na svijetu pronađeni su u ovoj spilji, zbog čega su odabrani kao glavni izvor DNK za takozvani „Projekt genoma neandertalaca“.

Isplanirajte svoj posjet!

Posjet Ravnoj gori, maloj planini u Hrvatskom zagorju, može biti ugodna šetnja od dvorca Trakošćana do vrha ili nezaboravna i uzbudljiva avantura kroz stijene Velike pečine. Obje varijante vode na skromni vrh od 680m s kojeg se otvara prekrasan panoramski pogled na Kalnik na istoku, preko planine Ivanščice, Medvednice do Strahinjščice, a za lijepog vremena sve do Kamniških Alpa u Sloveniji.

Isplanirajte svoj posjet!

Posebna i prepoznatljiva karakteristika dvorca i parka Trakošćana je veliko umjetno jezero koje se prostire na 17 hektara, a duboko je oko 2,5 metra. Uz jezero postoje pješačke staze koje ovo mjesto čine jedinstvenim i nezaboravnim šetališnim doživljajem. Poučna staza oko jezera upoznaje posjetitelja s prirodnim vrijednostima park šume Trakošćana i okolice. Duga je 5 km i potrebno je 2 sata sporog hoda da se prođe u cijelosti.

Isplanirajte svoj posjet!

Kameni vrh Gaveznica predstavlja trag vulkanske aktivnosti u geološkoj prošlosti Hrvatskog zagorja. Ovo je jedino poznato nalazište poludragog kamena u Republici Hrvatskoj (ahat) i jedini sačuvani fosilni vulkan. Bio je najaktivniji prije 22 milijuna godina, a vremenom su mu vrhove isprala razna mora koja su se pojavljivala i nestajala u geološkoj povijesti ovog dijela planeta. Kameni vrh Gaveznica nije samo fosilni vulkan, već i arheološko nalazište zbog pronađenih ostataka prapovijesnog naselja kasnog brončanog doba.

Isplanirajte svoj posjet!

Ivanščica s visinom od 1061 metra najviša je planina u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Vrh Ivanščice najviša je točka Hrvatskog zagorja i ujedno točka vidikovca čiji pogled seže najšire cijelom regijom. Prvi drveni vidikovac na vrhu podignut je 1893. godine, a danas na njenoj najvišoj točki stoji željezna piramida visoka 10 m. U pred-osmanskom i osmanskom razdoblju Ivanščica je igrala važnu stratešku ulogu, zbog čega su na njoj izgrađene brojne obrambene utvrde koje i danas stoje na planini kao impozantne ruševine.

Isplanirajte svoj posjet!

Kad u Gornjoj Stubici stojite ispod 9 metara visoke lipe, vi ste u društvu jedinog živog svjedoka čuvene seljačke bune iz 1573. Legenda kaže da je pod tim drvetom Ambroz (Matija) Gubec okupio istomišljenike koji su pristali pobuniti se protiv terora plemstva. Možete li zamisliti kakvim je sve uspomenama ovo drvo svjedočilo? Posjetite Gupčevu lipu pa neka i ona postane dio vaših uspomena.

Isplanirajte svoj posjet!

Kalnik se nalazi na granici između Zagorja, Prigorja i Podravine, oko 80 km od Zagreba. Ovdje posjetitelje dočekuje slikoviti šumski život, poučna staza i ostaci dviju starih tvrđava. Manja se nalazi na vrhu Malog Kalnika, a veća tvrđava na Velikom Kalniku. Izlet na Kalnik izvrstan je izbor za sve one koji žele vidjeti nešto novo i neobično zbog prekrasnih pogleda koji se pružaju s vrha.

Isplanirajte svoj posjet!

Što god da prvo pomislite kad čujete za sjevernu Hrvatsku, sigurno ne mislite na pustinju. Ali tu ste u krivu, jer jedina hrvatska pustinja nalazi se u sjevernom dijelu zemlje, kod grada Đurđevca, i zove se Đurđevački pijesci. Među mještanima također je poznata kao Krvavi pijesci ili Hrvatska Sahara.

Isplanirajte svoj posjet!

Copyright © 2020. Visit North Croatia